Sevärdheter och besöksmål

Se vad en märklig man lyckades samla ihop under sin levnad på Mus-Olles museum. Beskåda hällristningar i Glösa och Gärde. Besök en fäbod.

Skåda fågel eller fotografera orkidéer. Lär dig om flottningsepoken på Laxvikens museum eller få kunskap om vår kultur på någon av hembygdsgårdarna.

Nedan finner du "allt" sevärt i bokstavsordning, eller så kikar du in temaledes här bredvid.

Tips

Fjällbjörken design, Bakvattnet
60 träffar (sida 1 av 6)

Alsens Kyrka

Alsen
Kyrkor/Kapell
Alsens medeltida kyrka byggdes 1847, och blev återuppbygd 1922-24 efter att ha brunnit ned 1919. Vissa av föremålen finns kvar sedan den gamla kyrkan. Krusifixet som hänger på kortväggen är skulpterat av Olof Ahlberger.
Datum/Period
  • 2018-01-01 – 2020-12-31  

Amerikanskt Monument i Lien

Lien Offerdal, Lien
Historiskt
Ett monument invigt i oktober 2000 till minne av norsk-amerikanska NORSO Groups luftlandsättning 1945. Fem soldater blev av misstag nedsläppta på Landösjön.
Datum/Period
  • 2018-01-01 – 2020-12-31  

Anna Erlandsson Design

Rödön
Konstateljé/Galleri / Övrig service
Arbetar med illustrationer, utställningar och tecknad film samt layout
Datum/Period
  • 2017-01-01 – 2019-12-31   Ring först.

Anna Viktoria - Lager Butik

Dvärsätt / Östersund
Konstateljé/Galleri / Övriga affärer
AnnaViktoria skapar och designar produkter i eget varumärke och för andra företag. Med passion för skandinaviska uttryck och mönstertraditioner. Bevara skandinaviska uttryck och traditioner genom modern design. En känsla av Skandinavien. Företaget har flyttat från Dvärsätt och finns numera på Tjalmargatan 6, Östersund.
Datum/Period
  • 2017-01-01 – 2019-12-31  

Ansättåns Canyon

Ansättåns Canyon, Häggsjövik / Rötviken
Natur
Ansätten består av hårt amfibolitberg - en starkt omvandlad, mörk bergart som har stått emot jordbrytningen ganska bra. Genom rörelser i jordskorpan har det bildats sprickor i berget. Bäckar, åar följer gärna sådana sprickor. Ansättåns Canyon ligger i en gammal sprickzon. Vid Broforsen, Källarforsen och Storforsen kan man se den mörka förskiffrade amfiboliten. Jättegrytorna ovanför Broforsen bildades troligen när smältvattnet från den senaste istiden bildade virvlar som satte stenar och grus i rörelse och svarvade ut gropar i berget. Det skedde för ca 9000 år sedan. Smältvattnet från inlandsisen och allt vatten som sen runnit i Ansättån har fördjupat åfåran och bildat denna canyon. Grillplats. Vägen är generellt öppen från midsommar (beror på tjällossningen och hur vägen torkar upp) t o m älgjakten. Övriga året bommad.
Datum/Period
  • 2018-01-01 – 2020-12-31   Bästa tid för att besöka canyon är under för- och högsommaren. Under vinter och vår är vägen bommad ca 10 km från canyon.

Backgården Alsen

Alsen
Byggnader / Historiskt / Hantverk/Hemslöjd
En ovanlig hembygdsgård med sina rötter från 1800-talet. Gården består av sex byggnader som står på exakt samma plats sedan 1850-talet. Hembygdsföreningen har restaurerat allt. Här finns sommartid utställningar och café med delikatesser. Lokaler finns att hyra på Backgården om du vill ha t ex konferens, kortkurs eller möten.
Datum/Period
  • 2018-01-01 – 2019-12-31  

Bergtjärn, Jänsmässholmen

Jänsmässholmen
Natur
Bergtjärn är en liten men spektakulär tjärn ca 30-40 minuters promenad efter gamla leden mot Sandtjärn från den lilla fjällbyn Jänsmässholmen. Tjärnen ligger i en mycket djup grop i ett skogsparti mitt ute på myren i närheten av fjället. När du går över den platta myren, kommer du in i skogen och helt plötsligt är det ett stort hål i marken och längst där nere finns en svart tjärn som vaktas av lodräta klippor. Det finns nu en fin markerad led dit, ungefär 4 km. Det är spångat på de ställen som är blöta så det går att gå med skor om man vill. Skyltat till utsiktsplatsen vid Bergtjärn uppifrån och skyltat ner till själva tjärnen. Tillgänglig för alla åldrar, barnfamiljer, äldre, unga och alla däremellan.
Datum/Period
  • 2017-01-01 – 2019-12-31  

Blomsterfjället Ansätten, Orkidéer och Vandringsled

Blomsterleden, Ansätten / Bakvattnet
Guidade turer / Vandring / Natur
På en vandring till Ansättens topp kan du se en stor mängd växter, bland annat orkidéer. Ta gärna med flora och lupp! Ansätten är ett nyupptäckt blomsterfjäll - väl i klass med de klassiska Välliste, Snasahögarna och Åreskutan. På Ansätten kan du finna minst 405 arter. Märkligast är dock mängden av varje art. Du behöver inte vara botaniker för att få en rik upplevelse på Ansätten. Här växer även flera olika arter av orkidéer. Fjällviol, Gullspira, Brudsporre, Fjällsippa, Gullbräcka, Smörboll m.fl. finns i många och stora bestånd. Ansätten når 1090,7 m ö h och från toppen har du en storslagen utsikt över vår fjällvärld - blånande skogar, vidsträckta myrar, glittrande sjöar och mäktiga fjäll. Vandringsleden från Bakvattnet upp till fjällets topp är 6 km lång och väl utmärkt. Väljer du att vandra själv finns möjlighet att köpa ett guidehäfte med information om växterna och hänvisning till växtplatser som är utmärkta i naturen. Nu finns även Blomsterfjällets egen miniflora med 154 växter att köpa bl a på Turistbyrån. Vi kan också rekommendera att du bokar in en av sommarens guidade turer - en garanterat intressant upplevelse. För information om tider, priser etc, se turistkompaniet.nu under "Vad händer i Krokom" eller sök under evenemang och dagsturer. Ta med stövlar då leden går över ospångade myrmarker i början. Regnkläder och matsäck är också bra att ha! År 2015 firades 30-års jubileum.
Datum/Period
  • 2017-01-01 – 2019-12-31   Bästa tid för vandring och blomsterprakt är beroende av väderförhållandena ( t ex snömängd, temperatur etc).Störst blomningstid är dock normalt i juli månad. Informationsstolparna står uppe under säsongen (midsommar - ca 20 aug).

Bröllopsstigen i Alsen

Alsen
Vandring / Historiskt
LÄNGD: Från Glösa 2,3 km, från Wången 4,5 km. START: Start vid Wången eller Glösa. SLUT: Vid Wången eller Glösa. SVÅRIGHET: Medel. Stigen leder upp på Honingsbergets topp där bröllopsstenen står. Från Honingsbergets topp (511 m ö h) är utsikten vid och därifrån syns inte mindre än sju kyrkor Aspås, Näskott, Ås, Rödön, Frösön, Oviken och Marby. Under vandringen är det värt att rasta på Bräckeberget och njuta av utsikten därifrån. På både Honingsberget och Bräckeberget finns utsiktstavlor.
Datum/Period
  • 2017-01-01 – 2019-12-31  

Byhuset En plats i världen för ny form

Rödön
Konstateljé/Galleri
Ta med dina vänner på utflykt till Byhuset som nu finns med i WHITE GUIDE CAFÉ. FORMBUTIK: I formbutiken hittar du ett urval av inredningsprodukter och kläder från välrenommerade modemärken som Back, Hope och Rodebjer. I rofylld och inspirerande miljö kan du prova plagg med rena linjer, bra passform och kvalitet som håller i längden. Sommaren 2017 lanserades ett nytt klädmärke från BY ENZELL. Utöver ordinarie öppettider kan du även boka tid för Slowshopping på 070-312 50 66. KAFE: I Kaféet serverar vi fika eller mat beroende på säsong. Ambitionen är att använda närodlade och ekologiska råvaror så långt det är möjligt. På vår hemsida www.byhuset.se hittar du Byhusets webbutik, information och öppettider. Byhuset ligger på Rödön i närheten av Vikekärret med orkidéängar, Tibrandshögen, Undromsskogen och Rödöurnans fyndplats.
Datum/Period
  • 2017-01-01 – 2019-12-31  

‹‹‹  1  2  3  4  5  6  ›››