Skärvångens Bymejeri

Hantverk och lokalproducerat

Här är den lokala mattraditionen stark. Mest känd bland alla producenter torde Skärvångens Bymejeri med sina ostar. Men här finns många fler tillverkare av bl a bröd, örtdrycker och annan delikatessmat. Även inom hantverket blommar kreativiteten - besök slöjdare, keramiker och textilkonstnärer.


Hantverk

6 träffar (sida 1 av 1)

Fjällbjörken Design Hantverksbutiken i Bakvattnet

Bakvattnet
Hantverk / Hantverk/Hemslöjd / Övriga affärer
Fjällbjörken Design ägs och drivs av konsthantverkaren Rut Magnusson. Efter tio år som lågstadielärare och några vävutbildningar, tog intresset för textilt hantverk över och det egna företaget startades 1982. Genast fylldes butiken med hemslöjdsprodukter i naturmaterial från bygden. I butiken finns nu framförallt egna produkter t ex keramik - små fat, skålar, vaser, ripor mm, handvävda ranor, textiler med egna mönster Fjällflora, Snöriket och Bolster tryckta på bomullstyg eller halvlinne och Ansättens Miniflora. Du kan även beställa dina kakelplattor. Tvättbara fårskinn, Gåsäggstvålar i flera dofter, ljuslyktor, korgar i återvunnit gummi.........fina presenter. Vill du komma till butiken på andra tider än våra öppettider, ring 070-380 02 02.
Datum/Period
 • 2017-01-01 – 2019-12-31   Ring för öppettider.

Hantverksboden i Rönningsberg

Rönningsberg, Trångsviken
Hantverk / Hantverk/Hemslöjd
I naturskön miljö mitt emellan Östersund och Åre har vi vår hantverksbod i det vackra Rönningsberg. Vår skylt vid vägen talar om när det är öppet eller stängt, men för att vara säker är det bra att ringa först. Vi erbjuder ett brett sortiment av högklassigt hantverk, exempelvis sydda förkläden i linne, målade skyltar, tröjor och krukor, stickade sockor i egen design och en hel del annat.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2020-12-31   Öppet på förfrågan - ring i förväg!

Marias Keramik

Hovsgården, Alsen
Hantverk
Maria Ericson tillverkar djurfigurer av "souvenir"-karaktär i stengods såsom älgar, ripor, fjällkor såväl som större skulpturer i naturalistisk stil. Dessutom smycken i stengods, också dessa i djurmotiv. Välkommen på besök!
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2020-12-31   Ring för information.

Tinas Praliner Helleberg Alsen

Helleberg
Matupplevelser / Hantverk / Gårdsbutiker / Café
Choklad för finsmakare! Mitt i den jämtländska fjällnaturen ligger Tinas Praliner. Här görs exklusivt designade chokladpraliner och tryfflar av yppersta kvalitet. De återfinns bland annat i välsorterade delibutiker, på caféer och hotell runt om i landet. Med gediget kunnande och inspiration från naturen skapas en unik kollektion av konfektyr. Småskaligt och med känsla – för den goda smakens skull. Sommarfika och butik med vacker utsikt över fjällen! Hos oss hittar ni: choklad, praliner, chokladkakor, fudge,delikatesser såsom marmelad, olivolja, te med mera, porslin, och hembakat fika! Vi tar även emot förbokade grupper och har Chokladprovningar med jämna mellanrum, se hemsidan för datum och tid.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2019-12-31   14:00 – 18:00   Butiken öppen torsdagar kl 14-18.

Tygtryck & Akvarellmålning Ingrid Aronsson

Trädgårdsvägen 14 Ås, Ås
Hantverk / Konstateljé/Galleri / Hantverk/Hemslöjd
Ingrid Aronsson delar sin tid mellan att måla akvarell, formge och tillverka produkter a tryckta tyger, samt att undervisa och tar på sig olika uppdrag som t ex illustrationer, logotyper, undervisningsmaterial, skyltar och skärmar. Till tygernas mönster har hon inspirerats av Jämtlandssömmens ursprungsarbeten, utförda av Anna Göransdotter, Skärvången Föllinge, under 1800-talets början. Motiv till akvarellerna hämtar hon främst från naturen, gärna med inslag av hus och stenar. Hennes produkter finns ute hos några återförsäljare i länet, men också hemma hos sig. Åk gärna förbi på ett besök!
Datum/Period
 • 2017-01-01 – 2020-12-31   Ring för mer information.

Örjan och Vivianne Falk Bruksslöjd

Alsen
Hantverk / Hantverk/Hemslöjd
Traditionell bruksslöjd av björkvril, såsom kaffekåsor, dryckeskåsor och trätallrikar, samt speciella supkoppar, oppne, av tallvril från 8-900-talet. De har även ett stort urval av knivskaft i björk och sälgmasur. Örjan och Vivianne Falk önskar er välkomna!
Datum/Period
 • 2017-01-01 – 2019-12-31   Ring gärna innan för öppettider och vägbeskrivning.
‹‹‹  1  ›››

Gårdsbutiker

9 träffar (sida 1 av 1)

Bränna Gårdsmejeri, Gårdsrestaurang och Gårdsbutik

Valsjöbyn
Gårdsbutiker / Stugor / Restaurang
Gårdsmejeri med ostproduktion av högsta kvalitet! Vi gör bl.a. kravostar på ko och get, vitmögelost, blåmögelost, pressade hårdostar, salladsost (feta) och färskost. Gårdsrestaurangen har fullständiga rättigheter, där kan man t.ex. äta raclette på gårdens alla ostar med lufttorkad skinka från Fågelberget. Marie och Tord driver gården sedan 1978, efter 1994 som en Kravgård. Vi ystar på all mjölk som kommer från gården, från 2016 har vi även får så vi kan servera kött som kommer från gården i vår restaurang. Bränna Getgård ligger i Krokoms kommun i Jämtland men vi levererar till hela Sverige. Det finns möjlighet att hyra stugor: Bustuga 4-5 bädd, Härbre 2 bädd, Ugglebo 2 bädd. Gårdsbutiken har öppet året runt mellan kl 10-18, ring innan för att vara säker på att vi är hemma.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2019-12-31   Stängt för säsongen, välkommen åter sommaren 2019. Gårdsbutiken har öppet året runt mellan kl 10-18, ring innan för att vara säker på att vi är hemma.

Ingmos Naturprodukter

Aspåsnäset
Må bra / Gårdsbutiker / Övriga affärer
Odling av örter, inköp av grönsaker, vildväxande svamp örter från länet. Av dessa fina råvaror, produceras Älgörtsdricka, Björksav med olika smaker. Torkad och insaltad och insyltad svamp. Risotto, grönt örtte, bär-, svamp- och örtgodis m.m. Svamputflukter i närområdet anordnas.I Aspåsnäset - Odling och inköp av vildväxande svamp och örter, torkeri.På Strandvägen 1 i Krokom - Förädling, kontor, lager och försäljning från lager, enligt överenskommelse. För mer information gå in på www.ingmos.se
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2019-12-31   Ring i förväg.

Jordgubbslandet Rödön. Café och självplock, vägförsäljning

Rödön / Silje
Natur / Gårdsbutiker / Café
Besök vårt Café med jordgubbsspecialiteter på menyn. Försäljning av blommor i ett stort växthus - amplar och plantor. Gott kaffe och bröd är grunden men när du fikar på Rödöns jordgubbscafé är det inte bara för kaffet och jordgubbstårtan. Du sitter i en blomsterpark omgiven av livskraft, andas frisk luft från de Jämtländska fjällen och njuter i sommarsolen. Skulle det regna har vi servering under tak och i växthuset med en rogivande tropisk miljö. Vid säsong - självplock (åldersgräns 12 år) och vägförsäljning av jordgubbar. Se hemsidan för uppdaterad information. Stängt för säsongen, välkommen åter 2019.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2020-12-31   Stängt för säsongen, välkommen åter 2019.

Kittelbergets Gårdsmejeri

Kittelberget
Matupplevelser / Gårdsbutiker
Café och gårdstillverkning och försäljning av mejeriprodukter från egen mjölk. Morgonmjölkning i Rismon och frukost i det fria i augusti kl 7-10. Hälsa och klappa på korna, prova att mjölka. Ät sedan fäbodfrukost med oss i det fria (vid regn finns partytält). Frukosten består av våra produkter samt andra lokala produkter. Det är skyltat från Landön. Man kan även höra av sig till oss året runt och komma förbi och handla när vi är hemma.
Datum/Period
 • 2017-01-01 – 2019-12-31   Ring för öppettider.

Ost och Bryggstubua i Kälen Krokom

Kälen 120, Krokom
Gårdsbutiker
Inte långt från Krokom ligger gårdsmejeriet Ost och Bryggstubua, där mjölk från gårdens kor och getter förädlas till ost. Hela vår produktion, från växtodling till djurhållning och vidareförädling i mejeriet är ekologisk och KRAV-certifierad. Det är viktigt för oss, men även att produktionen är anpassad till gårdens förutsättningar. På gården finns 12 mjölkkor och 15 mjölkgetter. Det finns förstås kalvar och killingar, också samt bocken Ingemar. De flesta osttyperna mognadslagras i den gamla källaren under Bryggstu och får där sin speciella karaktär. I Bryggstu ligger också gårdsbutiken dit du förstås är välkommen! Sortimentet varierar beroende på säsong och tillgång. Vi kokar även mese och ofta finns både ko- och getyoghurt! Det går utmärkt att betala med kort och med Swish. Anders och Karin Ericson.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2020-12-31   Gårdsbutiken är öppen fredagar kl 13-18. Men självklart går det bra att komma andra tider, ring då gärna i förväg.

Skärvångens Bymejeri

Skärvången
Guidade turer / Matupplevelser / Gårdsbutiker / Second hand
Här görs hantverksmässigt framställda ko- och getostar. I sortimentet finns både krämiga dessertostar och hyvelbara hårdostar, totalt ca 30 olika typer. I ostbutiken som nästan alltid är öppen kan ni få provsmaka av dom olika ostarna och hitta er egen favorit. Här finns även mängder av andra mathantverk tillverkade i bygden. Loppisen har vi fyllt på med massor av antika, roliga och nyttiga/onyttiga saker. Under sommaren finns ett ostcafé vid Bymejeriet, där du kan smaka av ostarna. Från slutet av juni till mitten av augusti kan man även följa med på en guidad visning av mejeriet kl 13.00 vardagar. Övriga tider för grupper efter överenskommelse. Butiken öppen året runt. Öppettider butiken vardagar kl 10-17, lördagar 12-15. Grupper efter överenskommelse.
Datum/Period
 • 2018-08-20 – 2019-06-22   Butiken öppen året runt. Öppettider butiken vardagar kl 10-17, lördagar 12-15. Grupper efter överenskommelse.

Svensk Fjällröding

Landön
Fiske / Gårdsbutiker / Övriga affärer
Välkommen till Svensk Fjällröding AB. Bolaget ägs till 100 % av Hushållningssällskapet i Västernorrland och har tillstånd för produktion av 550 ton röding per år. Rödingen säljs i huvudsak till fiskgrossister i Stockholm, Göteborg och Malmö. Fisken slaktas i eget slakteri i anslutning till odlingen och levereras till kunderna pinfärsk i storlekar 500 – 800 g, 800g+ eller som frusen filé. Anläggningen ligger i Landösjön i Krokom, Jämtland, och består uteslutande av nätkassar. Sättfisk av röding i storlekar från 10 – 200 g levereras från vår egen anläggning Omegalax i Timrå. Platschef är Lennart Nordlund. Fiskodlingen säljer färsk fisk. Möjlighet till studiebesök på odlingen men ring först.
Datum/Period
 • 2017-01-01 – 2019-12-31  

Tinas Praliner Helleberg Alsen

Helleberg
Matupplevelser / Hantverk / Gårdsbutiker / Café
Choklad för finsmakare! Mitt i den jämtländska fjällnaturen ligger Tinas Praliner. Här görs exklusivt designade chokladpraliner och tryfflar av yppersta kvalitet. De återfinns bland annat i välsorterade delibutiker, på caféer och hotell runt om i landet. Med gediget kunnande och inspiration från naturen skapas en unik kollektion av konfektyr. Småskaligt och med känsla – för den goda smakens skull. Sommarfika och butik med vacker utsikt över fjällen! Hos oss hittar ni: choklad, praliner, chokladkakor, fudge,delikatesser såsom marmelad, olivolja, te med mera, porslin, och hembakat fika! Vi tar även emot förbokade grupper och har Chokladprovningar med jämna mellanrum, se hemsidan för datum och tid.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2019-12-31   14:00 – 18:00   Butiken öppen torsdagar kl 14-18.

Vallgårdens Bär i Vallrun, Åkersjön

Vallrun, Åkersjön
Gårdsbutiker
Mathantverk från den jämtländska fjällvärlden. Hos oss kan du fika eller äta dagens soppa. Vallgårdens Bär ligger i byn Vallrun, i den nordvästra delen av Krokoms kommun, Jämtlands län. Här på sydsluttningen odlar vi svarta/ röda vinbär och rabarber. I skogarna och på myrarna plockar vi blåbär, hallon, lingon, kråkbär och hjortron. Men också svampen förstås. Varken det vi odlar eller bären i skogarna besprutas så våra produkter är naturliga och ekologiska. I våra produkter finns inga konserveringsmedel och heller inga färgämnen annat än de som naturligt ingår i bären. Våra produkter får sin lyxiga smak från klimatet som råder här i fjällen. Det är sommarens långa ljusa nätter och höstens varma dagar och kyliga nätter som gör att bären blir extra söta och smakrika och det ger produkter som sticker ut smakmässigt och med hög färgrikedom. Det gör också att bären har en hög halt av vitaminer och antioxidanter. I vårt nybyggda produktionskök förädlar vi våra produkter med varsam hand och med kärlek till mathantverket. Detta är småskaligt hantverk från början till slut vilket innebär att vi har kontrollen över allt från råvara till färdig produkt. Det är med stolthet vi erbjuder det till dig. Under de fyra år vi haft produktionen igång har vi vunnit 5 guldmedaljer, 1 silver och två bronsmedaljer i "Öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk" , med deltagare från hela Norden. Detta borgar för en hög kvalitet på hantverket och våra produkter. Webbutik finns på vår hemsida.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2019-12-18   Ring för öppettider.

‹‹‹  1  ›››

Hantverk/Hemslöjd

8 träffar (sida 1 av 1)

Backgården Alsen

Alsen
Byggnader / Historiskt / Hantverk/Hemslöjd
En ovanlig hembygdsgård med sina rötter från 1800-talet. Gården består av sex byggnader som står på exakt samma plats sedan 1850-talet. Hembygdsföreningen har restaurerat allt. Här finns sommartid utställningar och café med delikatesser. Lokaler finns att hyra på Backgården om du vill ha t ex konferens, kortkurs eller möten.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2019-12-31  

Fjällbjörken Design Hantverksbutiken i Bakvattnet

Bakvattnet
Hantverk / Hantverk/Hemslöjd / Övriga affärer
Fjällbjörken Design ägs och drivs av konsthantverkaren Rut Magnusson. Efter tio år som lågstadielärare och några vävutbildningar, tog intresset för textilt hantverk över och det egna företaget startades 1982. Genast fylldes butiken med hemslöjdsprodukter i naturmaterial från bygden. I butiken finns nu framförallt egna produkter t ex keramik - små fat, skålar, vaser, ripor mm, handvävda ranor, textiler med egna mönster Fjällflora, Snöriket och Bolster tryckta på bomullstyg eller halvlinne och Ansättens Miniflora. Du kan även beställa dina kakelplattor. Tvättbara fårskinn, Gåsäggstvålar i flera dofter, ljuslyktor, korgar i återvunnit gummi.........fina presenter. Vill du komma till butiken på andra tider än våra öppettider, ring 070-380 02 02.
Datum/Period
 • 2017-01-01 – 2019-12-31   Ring för öppettider.

Göran Slöjdare

Föllinge
Hantverk/Hemslöjd / Stugor
Verkstad och butik med trähantverk. Underlägg, ljusstakar, svarvade skålar och fat. Handsvarvade handtag till osthyvlar i olika träslag. Skärbräden. På gården finns även en stuga för uthyrning med 4 bäddar, kök, dusch & WC.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2020-12-31   Ring för mer information

Hantverksboden i Rönningsberg

Rönningsberg, Trångsviken
Hantverk / Hantverk/Hemslöjd
I naturskön miljö mitt emellan Östersund och Åre har vi vår hantverksbod i det vackra Rönningsberg. Vår skylt vid vägen talar om när det är öppet eller stängt, men för att vara säker är det bra att ringa först. Vi erbjuder ett brett sortiment av högklassigt hantverk, exempelvis sydda förkläden i linne, målade skyltar, tröjor och krukor, stickade sockor i egen design och en hel del annat.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2020-12-31   Öppet på förfrågan - ring i förväg!

Linetri

Sandnäset, Dvärsätt
Hantverk/Hemslöjd
Vi syr kläder i lin, siden, ull och fleece. Samt linnelakan, kuddar, dukar mm. Välkommen!
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2020-12-31   Ring för öppettider och information!

Tygtryck & Akvarellmålning Ingrid Aronsson

Trädgårdsvägen 14 Ås, Ås
Hantverk / Konstateljé/Galleri / Hantverk/Hemslöjd
Ingrid Aronsson delar sin tid mellan att måla akvarell, formge och tillverka produkter a tryckta tyger, samt att undervisa och tar på sig olika uppdrag som t ex illustrationer, logotyper, undervisningsmaterial, skyltar och skärmar. Till tygernas mönster har hon inspirerats av Jämtlandssömmens ursprungsarbeten, utförda av Anna Göransdotter, Skärvången Föllinge, under 1800-talets början. Motiv till akvarellerna hämtar hon främst från naturen, gärna med inslag av hus och stenar. Hennes produkter finns ute hos några återförsäljare i länet, men också hemma hos sig. Åk gärna förbi på ett besök!
Datum/Period
 • 2017-01-01 – 2020-12-31   Ring för mer information.

Valsjöbyn Valen Vandrarhem och camping

Hotagen / Valsjöbyn
Hantverk/Hemslöjd / Camping
Välkommen att bo hos oss! Vi har camping för husvagnar och husbilar samt rum att hyra ut. Hantverk och souvenirbutik. Vi finns efter väg 340 ca 4 km från norska gränsen.
Datum/Period
 • 2017-01-01 – 2019-12-31  

Örjan och Vivianne Falk Bruksslöjd

Alsen
Hantverk / Hantverk/Hemslöjd
Traditionell bruksslöjd av björkvril, såsom kaffekåsor, dryckeskåsor och trätallrikar, samt speciella supkoppar, oppne, av tallvril från 8-900-talet. De har även ett stort urval av knivskaft i björk och sälgmasur. Örjan och Vivianne Falk önskar er välkomna!
Datum/Period
 • 2017-01-01 – 2019-12-31   Ring gärna innan för öppettider och vägbeskrivning.
‹‹‹  1  ›››