Ren Laxviken

Natur, djur och fäbodliv

Från Storsjön strand upp till de norska gränsfjällen finns miltals av vacker och enslig natur. Här är även samernas land, där du finner det tysta, det vilda och det exotiska.


Natur

14 träffar (sida 1 av 2)

Ansättåns Canyon

Ansättåns Canyon, Häggsjövik / Rötviken
Natur
Ansätten består av hårt amfibolitberg - en starkt omvandlad, mörk bergart som har stått emot jordbrytningen ganska bra. Genom rörelser i jordskorpan har det bildats sprickor i berget. Bäckar, åar följer gärna sådana sprickor. Ansättåns Canyon ligger i en gammal sprickzon. Vid Broforsen, Källarforsen och Storforsen kan man se den mörka förskiffrade amfiboliten. Jättegrytorna ovanför Broforsen bildades troligen när smältvattnet från den senaste istiden bildade virvlar som satte stenar och grus i rörelse och svarvade ut gropar i berget. Det skedde för ca 9000 år sedan. Smältvattnet från inlandsisen och allt vatten som sen runnit i Ansättån har fördjupat åfåran och bildat denna canyon. Grillplats. Vägen är generellt öppen från midsommar (beror på tjällossningen och hur vägen torkar upp) t o m älgjakten. Övriga året bommad.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2020-12-31   Bästa tid för att besöka canyon är under för- och högsommaren. Under vinter och vår är vägen bommad ca 10 km från canyon.

Bergtjärn, Jänsmässholmen

Jänsmässholmen
Natur
Bergtjärn är en liten men spektakulär tjärn ca 30-40 minuters promenad efter gamla leden mot Sandtjärn från den lilla fjällbyn Jänsmässholmen. Tjärnen ligger i en mycket djup grop i ett skogsparti mitt ute på myren i närheten av fjället. När du går över den platta myren, kommer du in i skogen och helt plötsligt är det ett stort hål i marken och längst där nere finns en svart tjärn som vaktas av lodräta klippor. Det finns nu en fin markerad led dit, ungefär 4 km. Det är spångat på de ställen som är blöta så det går att gå med skor om man vill. Skyltat till utsiktsplatsen vid Bergtjärn uppifrån och skyltat ner till själva tjärnen. Tillgänglig för alla åldrar, barnfamiljer, äldre, unga och alla däremellan.
Datum/Period
 • 2017-01-01 – 2019-12-31  

Blomsterfjället Ansätten, Orkidéer och Vandringsled

Blomsterleden, Ansätten / Bakvattnet
Guidade turer / Vandring / Natur
På en vandring till Ansättens topp kan du se en stor mängd växter, bland annat orkidéer. Ta gärna med flora och lupp! Ansätten är ett nyupptäckt blomsterfjäll - väl i klass med de klassiska Välliste, Snasahögarna och Åreskutan. På Ansätten kan du finna minst 405 arter. Märkligast är dock mängden av varje art. Du behöver inte vara botaniker för att få en rik upplevelse på Ansätten. Här växer även flera olika arter av orkidéer. Fjällviol, Gullspira, Brudsporre, Fjällsippa, Gullbräcka, Smörboll m.fl. finns i många och stora bestånd. Ansätten når 1090,7 m ö h och från toppen har du en storslagen utsikt över vår fjällvärld - blånande skogar, vidsträckta myrar, glittrande sjöar och mäktiga fjäll. Vandringsleden från Bakvattnet upp till fjällets topp är 6 km lång och väl utmärkt. Väljer du att vandra själv finns möjlighet att köpa ett guidehäfte med information om växterna och hänvisning till växtplatser som är utmärkta i naturen. Nu finns även Blomsterfjällets egen miniflora med 154 växter att köpa bl a på Turistbyrån. Vi kan också rekommendera att du bokar in en av sommarens guidade turer - en garanterat intressant upplevelse. För information om tider, priser etc, se turistkompaniet.nu under "Vad händer i Krokom" eller sök under evenemang och dagsturer. Ta med stövlar då leden går över ospångade myrmarker i början. Regnkläder och matsäck är också bra att ha! År 2015 firades 30-års jubileum.
Datum/Period
 • 2017-01-01 – 2019-12-31   Bästa tid för vandring och blomsterprakt är beroende av väderförhållandena ( t ex snömängd, temperatur etc).Störst blomningstid är dock normalt i juli månad. Informationsstolparna står uppe under säsongen (midsommar - ca 20 aug).

Fiskevägenkortet 13 mil fiske Från Krokom till norska gränsen

Krokom
Fiske / Natur
Fiskevägen sträcker sig mellan Krokom i Sverige och Namsos i Norge. Den går genom fiske- och jägarfolkets kulturbygder och erbjuder ett mycket varierat fiske samt många andra trevliga besöksmål. Här finns fiske för såväl den proffsigaste flugfiskare som nybörjaren, många vatten är "barnvänliga" och hela familjen kan njuta av Fiskevägsresan. Det gemensamma fiskekortet "Fiskevägenkortet" omfattar 9 fiskevårdsområden från Krokom till norska gränsen. Information om alla områden, även omfattande boende, mat & kaffe, butiker & bensin samt annan övrig service finns i broschyren "FISKEVÄGENKORTET - FRÅN KROKOM TILL NORSKA GRÄNSEN".
Datum/Period
 • 2017-01-01 – 2019-11-12   Helår. Fiskeförbud råder vissa tider.

Forsåsens Orkidékärr

Forsåsen / Föllinge
Natur
Fem kilometer öster om Föllinge, intill vägkorsningen mot Forsåsen finns ett intressant orkidéområde. Här finner man ett tiotal orkidéarter, t ex guckusko, brudsporre, Jungfru Marie nycklar, tvåblad, korallrot, spindelblomster och knärot. I marken finns gott om kalk och mineraler, som gör att många orkidéer trivs här. Från parkeringen går en kort stig in i granskogen fram till rikkärret. Hela kärret är spångat så att det ska vara lättillgängligt samtidigt som kärret skyddas mot att trampas sönder. Flera skyltar berättar om de olika orkidéerna och deras speciella livsvillkor. OBS! Alla orkidéer är fridlysta i Sverige...
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2020-12-31  

Fågelskådning Mussjön

Mussjön strax norr om Änge, Änge
Djur / Natur
Mussjön är en liten näringsrik sjö i kuperad odlingsbygd med sluttningar och dalar. Från fågeltornet kan du studera många av de änder och vadare m m som hör till en norrländsk fågelsjö. För att få ut så mycket som möjligt ur Mussjön rekommenderas besök (tubkikare att föredra) under tiden slutet av april – slutet av juni. Åk väg 340 från Krokom till Tulleråsen (2 mil fr Krokom), väster mot Jämtlands Änge. Tag norrut mot Almåsa ca 2 km, parkeringsplats vid Gölinkläppen.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2020-12-31   Vår och sommar.

Hasslingsåfallet

Rötviken
Natur
Från sjön Hasslingen faller Hasslingsån hela 110 meter på en sträcka av bara 2 km. Fallet är vackert att se under torra somrar då vattnet slingrar sig ner över hällarna. Under våren är fallet mäktigt med stora stänkande vattenmassor som störtar utför. Intill vattenfallet finns flera grillplatser och en bit uppströms fallet en raststuga. Även en naturstig med utsiktstorn. Vandra stigen från fallet, via raststugan, över bron, ner genom fin urskog med 250-åriga tallar och en rik flora, upp till Strömhöjden och dess utsiktstorn. Härifrån har du en otrolig utsikt över skogar, sjöar och fjäll. En trevlig vandring för hela familjen.
Datum/Period
 • 2017-12-01 – 2020-12-31  

Jordgubbslandet Rödön. Café och självplock, vägförsäljning

Rödön / Silje
Natur / Gårdsbutiker / Café
Besök vårt Café med jordgubbsspecialiteter på menyn. Försäljning av blommor i ett stort växthus - amplar och plantor. Gott kaffe och bröd är grunden men när du fikar på Rödöns jordgubbscafé är det inte bara för kaffet och jordgubbstårtan. Du sitter i en blomsterpark omgiven av livskraft, andas frisk luft från de Jämtländska fjällen och njuter i sommarsolen. Skulle det regna har vi servering under tak och i växthuset med en rogivande tropisk miljö. Vid säsong - självplock (åldersgräns 12 år) och vägförsäljning av jordgubbar. Se hemsidan för uppdaterad information. Stängt för säsongen, välkommen åter 2019.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2020-12-31   Stängt för säsongen, välkommen åter 2019.

Maries Trädgård Västerkälen

Västerkälen, Krokom
Natur / Övriga sevärdheter / Övriga affärer
Försäljning av perenner och sommarblommor i ett prunkande växthus, ekologiska kryddor samt lite längre fram på sommaren tomater och självplock av sommarblommor. Här anordnas kurser i bl a frösådd och plantuppdragning, beskärning, kransbindning, blomsterarrangemang mm. Hjälper även till med trädgårdsplanering och rådgivning. Tar betalkort. Stängt för säsongen.
Datum/Period
 • 2017-09-04 – 2019-12-31   10:00 – 17:00  

Naturbetesmark och brunkullaängar

Rise, offerdal
Natur
Natura 2000 området med brunkullaängar är vackert beläget i Övre Rise med vidsträckt utsikt. Naturbetesmarken område är svagt sluttande, kuperad och mycket örtrik. Förutom att det är en rik brunkullalokal, växer här även andra orkidéer i mängder, framförallt brudsporrar och tvåblad. Men här kan man även finna andra rara blommor som klotpyrola m fl, och inte minst den rödlistade fältgentianan. Cirkatider för blomning: Brunkullan från midsommar och några veckor in i juli. Fältgentianan från mitten av juli och en bit in i augusti. Djuren släpps på betet i den senare delen av sommaren.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2020-12-31  

‹‹‹  1  2  ›››

Fäbodar

2 träffar (sida 1 av 1)

Myhrbodarna Valsjöbyn

Gunnarvattnet / Hotagen / Valsjöbyn
Fäbodar / Historiskt / Stugor / Café
Fäbodvallen Myhrbodarna ligger beläget knappt 5 km nordost om Valsjöbyn, ca 655 m.ö.h. på Nordruns sydsluttning med milsvidd utsikt över främst den Norska fjällvärlden. Myhrbodarna är en mycket vacker och välbevarad fäbodvall som ligger högt belägen med otrolig utsikt över fjäll och skogar. Den genuina gårdsmiljön har gjort att Myhrbodarna sedan några år tillbaka är ett byggnadsminne. Detta innebär att byggnaderna ska bevaras, markerna hållas öppna och omgärdas av trägärdesgårdar. Både slåttermarkerna och utmarksbetet är artrika och starkt präglade av långvarig slåtter- eller beteshävd. Inägorna omges av en trägärdesgård. Här finns en ängslada för förvaring av höet. Övriga byggnader på inägan är bl a bustugan och fjös för både kor och getter. Utmarksbetet består av fjällbjörkskog med högörts-vegetation. Gårdens får och småkalvar hålls på avgränsade delar av inägan medan getter och kor går på utmarksbete. Ring för information om sommarcafé.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2020-12-31  

Nolasjöns Fäbodled

Offerdalsfjällen, Offerdal
Vandring / Fäbodar
Fäbodleden finner ni norr om Landösjön efter Skiffervägen mellan sträckan Rismon och Enarsvedjan. Leden är ca 1,5 mil lång gammal vandringsled som går mellan 8 fäbodar, där dom förr i tiden gick för att buföra sina djur. Vid varje fäbod finns en informationstavla om var du befinner dig samt hur långt det är till nästa fäbodvall. Det finns även en kort information om fäboden med foton hur det såg ut förr i tiden. Det finns möjlighet att förflytta sig kortare sträckor efter leden genom anslutningsvägar från Gammalbodarna, Hålsbodarna, Nybäckesbodarna samt Ängesbodarna. Upplev den rika fjällfloran efter leden. Det finns möjlighet till guidade turer efter leden för minst 5 personer.
Datum/Period
 • 2018-01-01 – 2020-12-31  
‹‹‹  1  ›››